دکترطلوعی(مدیر محترم شبکه جهانی جام جم): فرصت ها و تهدیدهای ماهواره ها
روز29دی ماه طی جلسه ای که در تهران و بین اساتید و دانشجویان جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد و دکتر طلوعی مدیریت محترم شبکه جهانی جام جم برگزار شد، ایشان به بیان نکات مفیدی در مورد ژئوپلیتیک اطلاعات و تاثیرگذاری رسانه ها، به ویژه ماهواره ها بر ذهن مخاطبان، پرداختند.ایشان مهمترین تهدید فرهنگی-اجتماعی را ماهواره دانستند که حتی تهدیداتی را نیز در حوزه های سیاسی و امنیتی نیز پدید می آورد.
جناب دکتر طلوعی ضمن بیان اینکه حدود300ماهواره هم اکنون، درحال فعالیت اند، اشاره نمودند که تعداد ماهواره های قابل دریافت خانگی در ایران به 29 عدد می رسد که با 4000کانال پوشش می یابد. از این میان مجموعا 120 شبکه به زبان فارسی برنامه پخش می کنند.
با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته است علل گرایش روز افزون به ماهواره ها را عوامل زیر دانستند :
1- تنوع فوق العاده وروزافزون: باتوجه به تنوع موجود به نیازهای مختلف مخاطبان پاسخ میدهد و به عبارتی به مخاطب فرصت گزینش میدهد، به این توضیحات باید کیفیت تصویر و جذابیت نورو رنگ را اضافه نمود. 2- برنامه های نمایشی: طبق آمار موجود 35 درصد پرمخاطب ترین کتنال ها مربوط به فیلم و سریال اند. با توجه به این نکته 20 کانال ماهواره ای به صورت تخصصی، فقط پخش کننده ی سریال و فیلم هستند. 3-برنامه های متنوع کودکان و نوجوانان 4- ارزان بودن تجهیزات ماهواره 5- آگاهی از اخبار و تحلیل رویدادها که به سرعت اخبار انتقال داده می شود. 6- کثرت برنامه های سرگرم کننده ی ماهواره ها 6- وجود شبکه های ورزشی با برنامه های متنوع و گسترده(فرصت دسترسی به 30 شبکه ورزشی) 7- بر نامه های علمی که باکیفیت بالا و تنوع زیاد پخش می شوند و مخاطبان خاص خود را جذب می کنند. 8- شبکه های پخش موسیقی که حدودا 120 شبکه فعال موسیقی، وجود دارد. 9- برنامه های مربوط به مد لباس 10- برنامه های بهداشتی متنوع و مفید 11- نمایش زندگی ایرانیان خارج از کشور 12- برنامه های غیر اخلاقی که حدود 100 شبکه در این زمینه فعالیت می کنند. 13- برنامه های قومیتی که با زبانهای مربوط به قومیت های مختلف اقدام به پخش برنامه می کنند. 14- برنامه های فرهنگی و هنری 15- انواع مسابقات مهیج و سرگرم کننده 16- آگاهی از مسائل پشت پرده 17- برنامه متنوع مرتبط با فعالیت های تجاری 18- ناکافی بودن امکانات گذران اوقات فراغت در خانه، که مجموعه ی این عوامل، گرایش ایرانی ها را نسبت به ماهواره ها افزایش داده است.
دکتر طلوعی تهدیدات و تاثیرات ماهواره ها را به سه دسته، تقسیم بندی کردند که عبارتند از:
الف) تاثیرات سیاسی و امنیتی: که فعالیتها و تاثیراتی مثل، شایعه سازی،سازماندهی مخالفان نظام، گسست بین مردم و مدیران، فراهم نمودن تریبون برای مخالفان نظام، تشکیل اتاق جنگ برای راهنمائی حوادث، تخریب شخصیت های مرجع نظام، نا کارامد نشان دادن حاکمیت(که کاهش مشروعیت را در پی دارد)، بزرگنمایی معضلات و مشکلات، ترویج تفکر اسلام هراسی، مطرح نمودن ادعا های ضدحقوق بشری ایران، اختلاف افکنی بین مسئولان کشور و... را شامل می شود.
ب) تهدیدات دینی و مذهبی: که از طریق شبهه افکنی، تبلیغ مسیحیت، وهابیت و نیز اختلاف افکنی بین مراجع فعالیت های خود را به پیش می برند.
ج) تهدیدات روانی: مقوله ای شامل، شکاف نسلی، برهم زدن سیستم خانواده، فزون خواهی جنسی، آشفتگی های ذهنی، تعارضات روانی، ترویج فرار مغزها، ذائقه زدایی، تسریع در یکسان سازی فرهنگ ها، می باشد.
ایشان در کنار اشاره به تهدیداتی که ماهواره برای نظام و مردم جمهوری اسلامی ایران پدید می آورد، به فرصتهایی که ماهواره ها پدید می آورند، نیز اشاره نمودن که این فرصت ها عبارتند از:
1-انتقال دادن پیام های انقلاب از یک تریبون جهانی 2- امکان سیگنال رسانی ارزان 3- فرصت پاسخگویی به شبهات 4- تهدید ومرعوب کردن دائمی دشمنان از طریق ماهواره 5- فرصت بهره برداری صحیح از نخبگان و 6- تامین برنامه های رسانه جمهوری اسلامی ایران از ماهواره ها.